Przejdź do głównej zawartości

Jakie zioła dodać do sałatki

Ażeby posiadać świeże zioła w kuchni nie należy wielkiego ogrodu ani szklarni. Nie należy też być wybitnym ogrodnikiem i znać tajników hodowania roślin. Wystarczy bardzo dobrze oświetlony parapet lub ogród wertykalny na niewielkim balkonie.

Właściwie każdy miłośnik zdrowej kuchni wie, że hodowana bazylia w doniczce, świeżo zerwana tuż przed podaniem, wzbogaci smak każdej potrawy. Będzie bardzo dobrze pasować do wszelkich sałatek, poprawi smak sosu pomidorowego. Oprócz tego będzie ładnie wyglądać na kanapce z mozzarellą. Jednakowo prosta w uprawie będzie też kolendra. Ta roślina jest znana z prozdrowotnych właściwości, zawiera wiele witaminy A a także C. Będzie doskonale smakować z twarożkiem, sprawdzi się także w sałatce ze świeżym ogórkiem. Przy okazji, warto zainwestować również w szczypiorek w doniczce, ponieważ sporo przepisów podaje, że z kolendrą tworzą ciekawe połączenie smakowe. Zioła i przyprawy uprawiane w donicach powinno się często podlewać, najlepiej samą wodą i na prawdę często obcinać. Nie wolno używać nawozów sztucznych do podlewania, można jedynie od czasu do czasu użyć naturalnego humusu jako nawozu. Szczególnej pielęgnacji wymaga hodowana mięta w doniczce. Jest bardzo wrażliwa na brak wody i nadmierne światło słoneczne. Dosłownie niewielkie zaniedbanie może doprowadzić do usychania liści. Dodawanie do potraw naturalnych i zdrowych przypraw, które co więcej pochodzą z własnej uprawy, poprawia smak przygotowywanych dań. Wielu miłośników zdrowej kuchni używa suszonych przypraw, które można kupić w sklepie, ale one przenigdy nie zapewnią takiego smaku, jak świeże składniki.
Warto zobaczyć: kolendra.